september 2024 Edition 1

Nieuwsbrief Gravelbike

In deze nieuwsbrief leggen we het uit

Tube of tubeless voor je gravelbike?

Ajax of Feyenoord? The Rolling Stones of The Beatles? Tubeless of binnenbanden?
3 keuzevragen en bijna niemand kiest voor allebei. Je hebt voor de één gekozen. En je zult nooit voor die ander kiezen.

De keuze

TUBELESS

Vraag een fietser of hij tubeless rijdt en je krijgt een leuke discussie, die zomaar uren kan duren. Voorstanders van tubeless houden van het gewichtsverschil en de lagere kans op lekke banden. Bovendien rollen die banden lichter doordat er geen wrijving ontstaat intern tussen binnenband en buitenband. Tegenstanders van tubeless zeggen dat lang niet alle banden (meteen) luchtdicht zijn, waardoor je vaker moet pompen. Ook het geklieder met latex vindt niet iedereen leuk.

TUBES

Dit is verreweg de meest gebruikte binnenband, de gewone binnenband, die gewoon lek gaat als je een spijker rijdt. Ook de profs maken nog altijd het meeste gebruik van de binnenband.
De prijzen van de binnenband zijn zo laag tegenwoordig, dat je je af kunt vragen of je nog wel een band moet plakken.


Beiden

Dan speel je een beetje of safe, maar is dat ook zo?


We beginnen met mijn persoonlijke voorkeur

Ikzelf ben al jarenlang fan van tubeless (en van The Rolling Stones) maar zou nooit ontkennen dat ik ook de eerder genoemde nadelen heb ondervonden. Om tubeless goed te laten werken zijn er eigenlijk een paar spelregels. Houd je je daaraan dan zouden eigenlijk meer mensen het voordeel moeten inzien. Ik zal een paar dingen benoemen

VELGEN
Nieuwe velgen zijn meestal al meteen luchtdicht en al voorzien van velglint. Dit lint zorgt ervoor dat er geen lucht ontsnapt langs de spaken en/of het ventiel. Sommige velgen zijn “tubeless ready”. Dit betekent dat de velgen er al geschikt voor zijn, maar dat er alleen nog even velglint en een tubeless ventiel gemonteerd moet worden. Vraag jouw dealer of jouw velgen geschikt zijn.

VELGLINT
Deze heb je in verschillende breedtes. Kies een breedte die ongeveer 2mm BREDER is dan de binnenmaat van jouw velg. Ontvet eerst die binnenkant van je velg: dan hecht het lint beter. Begin circa 5 a 10cm links van de opening waar het ventiel in moet. Ga door totdat je rond bent en eindig circa 5-10cm rechts van die opening. Prik nu vanaf de ANDERE KANT (dus van buiten naar binnen!) een heel klein gaatje met een priem of speld. Zoals je soms ook een klein gaatje moet vóórboren in hout, voordat je een dikke schroef erin wilt schroeven. Pas daarna ga je van binnenuit naar buiten je tubeless ventiel door het gat duwen. Door het kleine gemaakte gaatje zal het velglint minder snel uitscheuren en strakker rond het ventiel blijven zitten. Dit voorkomt dat hier lucht kan ontsnappen. Na montage van het velglint moet je of gelijk verder gaan met de stappen hieronder. Kan dat niet, zet de band dan wel zo hard mogelijk op druk: Dan drukt de lucht in de band het lint lekker strak tegen de velg.

TUBELESS VENTIEL
Er zijn verschillende types, lengtes, merken, maten en kleuren. Kleur is een kwestie van smaak. De hoogte van je velg is iets om rekening mee te houden als je de lengte van je ventiel kiest. Het ventiel moet wel zover uitsteken dat er nog een moertje, rubbertje en eventueel een ventieldop op kan. Persoonlijk kies ik altijd voor een ventiel met 4(!) openingen aan de onderkant: zo kan de lucht er makkelijker en sneller in. Zelfs als er 1 gaatje na verloop van tijd dicht slibt. Zie bijgaande foto: Het ventiel heeft onderaan een “rubberen voetje”. Dit gedeelte zit aan de binnenkant van de velg, zo strak mogelijk tegen de velg. Kantel hem wellicht een kwartslag als je hem zo strakker kunt aandraaien. Voordat je aan de buitenkant met de meegeleverde moer het ventiel vast gaat draaien, stop ik er altijd een klein rond zwart rubbertje tussen. Zeker als je die moer goed vast draait zet dat rubber lekker wat uit. Hierdoor ontsnapt er minder snel lucht.
LATEX
Iedere fabrikant van latex zegt dat hij de beste latex heeft, dus met hun promotie praatje kun je niet zoveel. Uit verschillende vergelijkings-testen blijkt dat de Squirt Sealant toch vaak wel als beste getest wordt. Gooi er een dopje van de meegeleverde beadblocks in en zelfs middelgrote gaatjes worden beter gedicht. Ik giet deze in een plastic bakje, en zuig er dan met zón goedkope “dokters spuit” (EUR 0,15 bij Alie express) de latex erin. Doordat de buitenband nog een klein stukje openstaat, spuit je dit rechtstreeks in die buitenband. Vergeet die balletjes niet. Als de voorgeschreven hoeveelheid erin zit, kan de band er helemaal op. Spuit liever de latex niet via de ventielkern erin: De restjes latex zullen je ventiel langzaam laten dichtslibben. Doe je dit wel, pulk met een wattenstaafje er nog zoveel mogelijk latex uit voordat de ventielkern er terug in gaat.
TUBELESS BAND
De banden worden in de fabriek onder hoge druk uit de mal getrokken en hierdoor ontstaan duizenden piepkleine gaatjes aan de binnenkant. Dit is normaal. Deze worden vanzelf gedicht door de ronddraaiende latex zodra je er mee gaat fietsen. Nadat je het ventiel en velglint gemonteerd hebt zet ik de buitenband altijd eerst volledig op druk ZONDER DE LATEX. Zit er ergens een groot gat, dan spuit nu niet meteen alles eruit maar kun je eerst het probleem zoeken en oplossen. Hoor je hem lekken maar zie je het niet, dan zou je de hele velg+band even stukje-voor-stukje in een bak met koud water kunnen onder dompelen: De belletjes vertellen je waar het probleem zit (zoals je vroeger ook een gaatje in de binnenband zocht). Pas als dit resultaat bevredigend is, maak ik de band nog 1x open om de latex en balletjes erin te doen. Tijdens het oppompen zal de band een paar keer hard ploppen: dat is perfect: Dan sluit hij mooi luchtdicht af. Op Youtube zie je altijd mensen dan even het wiel een paar keer ronddraaien, maar dat is onvoldoende. Je moet nu eigenlijk gewoon zsm 100-200 km gaan fietsen in de komende dagen. Dan rolt die latex lekker rond van binnen. Als het goed is zal hij daarna 99% luchtdicht zijn. 100% luchtdicht wordt geen enkele band: het blijft een natuurproduct wat ademt.
PROBLEMEN?
Als de band ondanks deze instructie niet hard wilt blijven, kunnen er wellicht andere problemen zijn. Probeer dit dan eens:


  • Zoals eerder gezegd: Houd velg + band onder water om te kijken waar er lucht lekt?
  • Zitten de spaken nog wel goed vast? Zit het ventiel strak genoeg aangedraaid?
  • Zit er voldoende latex in?
  • Probeer eens 20ml extra vloeistof erbij te spuiten en ga dan nog eens 100-200km fietsen
  • Ga eerst nog eens 200km MET BINNENBAND rijden. Soms wil die band dan net wat beter uitgezet zijn, waardoor hij daarna wel tubeless wilt worden.
  • Probeer hetzelfde eens, maar nu met een ander type ventiel
  • Raadpleeg een expert
TOT SLOT
Zoals ik in de inleiding al aangaf kiest bijna niemand voor beide opties: Binnenbanden én latex. Toch doe ik dat wel: 1x per jaar. Bij Parijs – Roubaix. Dan monteer ik 38mm profielloze gravel-slicks met binnenbanden. En thuis draai ik met dat kleine zwarte tooltje de ventielkern eruit. Dan spuit ik via dit gat nu de latex direct in de binnenband. Zo krijg ik natuurlijk een zwaardere band (je rijdt dan immers MET het gewicht van de binnenband EN de latex). Maar Parijs Roubaix is De Hel Op Aarde. Op deze manier creeer ik -eenmalig- een hufterproof combinatie, die mij al 3x zonder matriaalpech aan de finish heeft geholpen. In de afgelopen jaren heb ik tientallen wielen, banden en latex geprobeerd. Ik vind de beste combinatie: Een FFWD Drift carbon velg, met Squirt latex in een Terravail Cannonball gravelband.