november 2023 Edition 1

Nieuwsbrief gravelbike!

In deze eerste nieuwsbrief stellen wij u voor aan Edwin de Bruijn, The gravelracer

Gravelbikes

Bijna 12 jaar geleden begon ik met Gravelen. Toen kon je nog geen gravelbike kopen in Nederland dus moest ik die importeren vanuit de USA. Het werd een aluminium Kona Privat Jake, met een SRAM Rival 1x 11-speed groep.

12 jaar geleden

Wat een verademing was dat! Sram schakelt echt directer en fijner dan Shimano bij off-raod gebruik, en de voorderailleur kon ik missen als kiespijn (nog steeds trouwens). Tassen voor Bikepacking kon je alleen in Canada krijgen en dan voornamelijk alleen troep van Timbuk2.
In de jaren erna ging de Kona eruit en kwamen er achter elkaar een Niner RLT9 van aluminium, een Rondo Ruut CF van Carbon en een titanium Pilot Scram met Pinion bak en Gates carbon riem: deze laatste heb ik nog steeds en die gaat nooit meer weg.


Omdat titanium voort mij de beste materiaalkeuze is voor een Gravelbike (het comfort en de duurzaamheid!) wilde ik nog een 2e titanium gravelbike erbij: eentje die 2,5kg lichter is en met een SRAM Force 1x 12-speed AXS.
Dat werd JE J Guillem Atalaya met electronisch schakelen dus en geen voorderailleur.Deze laatste fiets is niet meer te vergelijken met mijn eerste gravelbike (de Kona ) van 12 jaar geleden. De huidige markt is ook niet meer te vergelijken met 12 jaar geleden.
Er zijn duizenden modellen van honderden merken gravelbikes te koop, waarbij het begrip Gravelbike ook weer onder te verdelen valt in diverse categorieën. In Jip-en-Janneke-taal moet je tegenwoordig grofweg kiezen uit een lichtgewicht gravel-racer (om vooral hard te gaan), of je kiest een endurance gravelbike waar vooral veel comfort in zit. Of je kiest een “pakezel” waar vooral zoveel mogelijk bepakking op mee moet kunnen. En er komen ook steeds meer modellen die deze categorieën mengen.
Je hebt (nu nog) de keuze uit mechanisch of elektronisch schakelen. (Vanaf 2024 gaan Shimano en SRAM overigens alleen nog maar elektronische groepen monteren op de diverse nieuwe fietsen waarmee zij worden uitgerust). En je kunt uiteraard nog kiezen voor een groep van Campa of andere (kleinere) aanbieders. En uiteraard kun je voor je framemateriaal kiezen uit Carbon, Alluminium, Staal of Titanium. Ook qua after-market kun je je gehele maandsalaris wel kwijt tegenwoordig aan tassen, kleding, onderdelen etc etc.
Er zijn duizenden modellen van honderden merken gravelbikes te koop, waarbij het begrip Gravelbike ook weer onder te verdelen valt in diverse categorieën.
In Jip-en-Janneke-taal moet je tegenwoordig grofweg kiezen uit een lichtgewicht gravel-racer (om vooral hard te gaan), of je kiest een endurance gravelbike waar vooral veel comfort in zit.
Of je kiest een “pakezel” waar vooral zoveel mogelijk bepakking op mee moet kunnen.
En er komen ook steeds meer modellen die deze categorieën mengen.
Je hebt (nu nog) de keuze uit mechanisch of elektronisch schakelen. (Vanaf 2024 gaan Shimano en SRAM overigens alleen nog maar elektronische groepen monteren op de diverse nieuwe fietsen waarmee zij worden uitgerust). En je kunt uiteraard nog kiezen voor een groep van Campa of andere (kleinere) aanbieders. En uiteraard kun je voor je framemateriaal kiezen uit Carbon, Alluminium, Staal of Titanium. Ook qua after-sales kun je je gehele maandsalaris wel kwijt tegenwoordig aan tassen, kleding, onderdelen etc etc.
.
Gravelen is hot! En dat verbaast me niets. Dit wordt de populairste fiets categorie in de Benelux. Cyclocrossen is altijd een niche geweest en zie ik het zwaar gaan krijgen nu ook de profs massaal het gravelen ontdekt hebben. De racefiets en de mtb zullen beiden even populair blijven in Nederland, alhoewel je in sommige provincies in Nederland met een gravelbike toch echt sneller (!) bent op een vaste MTB-route.

De MTB blijft in Nederland alleen zijn meerwaarde bewijzen op de technische routes die we vinden in Gelderland, Limburg en de Utrechtse Heuvelrug.
Wat is het toch dat de Gravelbike zo populair maakt?

Zelf kon ik op een gegeven moment na een motorongeluk niet goed en lekker meer mountainbiken. De gravelbike gaf mij een zeer aangename oplossing om wel te kunnen blijven genieten van off-road rijden: Ik noem gravelbiken dan ook MTB-light. De paden zijn allemaal minder technisch. De bochten komen minder snel op je af. Een hoge gemiddelde snelheid wordt minder belangrijk. Genieten wordt steeds belangrijker.

En ik ken ook een groot aantal traditionele racefietsers die het te druk, te gevaarlijk en soms wat te saai vinden worden op het asfalt. Vooral als je vaak hetzelfde rondje rijdt natuurlijk. Ook zij vinden zich helemaal in de gravelbike. Deze fiets geeft bovendien meer comfort en meer mogelijkheid om 12 maanden per jaar te blijven fietsen buiten, want fietsen is en blijft natuurlijk een buiten-sport. En op een gravelbike neem je makkelijker bagage mee, zodat meerdaagse tochten ook makkelijker worden.
Op Instagram en facebook en Youtube staan al jarenlang relaxte foto’s en filmpjes van leuke gravelritten (al dan niet georganiseerd) over de mooiste paden en door de mooiste natuurgebieden. Steevast wordt de rit afgesloten met een biertje, een hamburger en BBQ. Niks geen herstel-shake of wattage-meter uitlezen. Ook hier is het weer genieten.
Diverse influencers en ex-profs hebben hier natuurlijk ook een steentje aan bijgedragen.

Zelf ben ik al jarenlang actief op Instagram, Youtube en Komoot: Allemaal onder de naam THE GRAVELRACER. Ook ik droeg mijn steentje bij (hoop ik) met mooie foto’s en filmpjes om mensen aan het gravelen te krijgen.
Uiteraard post ook ik mijn ritjes nog op Strava, maar ik vraag me steeds meer af waarom nog eigenlijk?

Feitelijk wordt iedere week de app Komoot belangrijker voor mij: Gravelpaadjes en Gravelroutes ontdekken was 12 jaar geleden vooral zoiets als het spotten van zeldzame vogelsoorten. Via de Routeplanner van de Fietsersbond kon ik in ieder geval in Nederland nog wel een gravelroute maken, door bij Opties te kiezen voor Natuurroute als Routetype (dit werkt nog steeds zo trouwens).
Met Komoot gaat er letterlijk en figuurlijk een wereld voor je open. Nog nooit was het zo makkelijk om een route (voor wandelen of fietsen) te maken, te zoeken, op te slaan of te delen. Waar je ook bent. Waar je ook heen gaat.

Kijk maar eens op mijn Komoot account (The Gravelracer), hoeveel mooie gravelroutes daar staan en iedereen gratis kan downloaden. Ik heb er meer dan 1.000. maar om het overzichtelijk te houden heb ik ze per regio gesorteerd en begrensd op maximaal 100 routes (anders ontploft mijn Wahoo omdat deze steeds alle routes die op mijn Komoot-pagina staan synchroniseert).
Maar zodoende wissel ik bijna dagelijks van routes. Dus zie je een leuke route, sla hem dan meteen op. Voor hetzelfde geld haal ik hem er volgende week weer af en komt hij volgend jaar pas weer terug, als ik dan weer in die desbetreffende regio ga fietsen.


Geniet ervan….tot gauw.The Gravelracer
Edwin de Bruijn
Volg mij op komoot
https://www.komoot.nl/user/986266412111?ref=imk